Stránky

16. 10. 2024

Výjimečný stav – Recenze – 30%

Výjimečný stav je česká komedie, kterou režíroval Jan Hřebejk podle scénáře Milana Tesaře (redaktor Reflexu, spolutvůrce komiksu Zelený Raoul a kdysi též jeden ze scenáristů České sody), který tak adaptoval do filmové podoby scénář k vlastní stejnojmenné divadelní hře z roku 2019.

Film vypráví o renomovaném zahraničním zpravodaji Českého rozhlasu Karlovi (Ondřej Vetchý), který je chorobně žárlivý a podezírá svou přítelkyni Martu (Tatiana Dyková) z nevěry s kolegou. Proto tajně opouští svou pracovní lokaci v Kamburu (fiktivní město v blíže nespecifikované arabské zemi), kde má veřejnost informovat o průběhu tamních voleb, a vydává se do Prahy na kontrolu, aby svou partnerku přistihl při činu. V Kamburu však po volbách znenadání vypukne násilný převrat a Karel se má hlásit v dlouhé sérii živých vstupů, a tak musí svou přítomnost uprostřed rušného dění pouze předstírat a hluk probíhající revoluce simulovat ve vinohradském bytě pomocí kuchyňských spotřebičů. 

Výjimečný stav – Recenze
Zdroj fotek: Falcon

14. 10. 2024

Mezinárodní filmový festival Sitges 2024 – dokumenty, kanibalové, zpívající motorové pily a další

Na mezinárodním festivalu žánrových filmů ve španělském Sitges jsem letos viděl 35 filmů a ke třiceti z nich jsem napsal své mini-recenze. O prvních dvaceti jsem již dříve referoval v předchozích dvou textech (zde a tady). Nyní naposledy rekapituluji své dojmy z dalších deseti filmů.

Sitges 2024

10. 10. 2024

Mezinárodní filmový festival Sitges 2024 – švýcarská švadlena a belgický zámečník v nesnázích a další

V tomto textu si můžete přečíst dojmy z dalších deseti filmů, které jsem viděl na mezinárodním festivalu žánrových filmů ve španělském Sitges. Již jsem publikoval text s dojmy z prvních deseti filmů a následovat by měl ještě jeden.

Sitges 2024

8. 10. 2024

Mezinárodní filmový festival Sitges 2024 – hrátky s časem, chřipka bohatých, vraždící klaun a další

V tomto textu si můžete přečíst dojmy z prvních deseti filmů, které jsem viděl na mezinárodním festivalu žánrových filmů ve španělském Sitges. Následovat budou ještě další texty, celkem tu mám v plánu vidět přes třicet snímků všeho druhu.

Sitges 2024

2. 10. 2024

Joker: Folie à Deux – Recenze – 30%

Pokračování filmu Joker (2019) bylo nejspíš nevyhnutelné. Snímek režiséra a scenáristy Todda Phillipse (Pařba ve Vegas, Týpci a zbraně) zvítězil v hlavní soutěži na festivalu v Benátkách, byl nominovaný na jedenáct Oscarů (z nichž proměnil dva) a v kinech utržil celosvětově přes miliardu dolarů. Film Joker: Folie à Deux (volně přeložitelné jako „bláznovství ve dvou“) navazuje tam, kde první Joker skončil, a kromě návratu Oscarem oceněného Joaquina Phoenixe do titulní role Jokera láká diváky i na nováčka v podobě zpěvačky a herečky Lady Gaga v roli jeho komiksové milenky Harley Quinn.

Joker: Folie à Deux – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment